Już po raz 23 w Lubaniu, w dniach 18-19 września, odbyła się Kaszubska Jesień Rolnicza organizowana przez Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Tak jak w poprzednich latach, pomimo nienajlepszej pogody, impreza przyciągnęła tłumy odwiedzjących. Pośród wystawców przeważały firmy z branży ogrodniczej, ale nie zabrakło również innych firm i instytucji działających na rzecz rolnictwa. Na licznych stoiskach można było posmakować potraw regionalnych, odwiedzić stragany ze swojskim chlebem, tradycyjne wytwarzanymi wędlinami i nabiałem oraz zaopatrzyć się miód i inne produkty pszczele. W szerokim asortymencie prezentowały się również stanowiska handlowe. W tegorocznej edycji Jesiennej imprezy uczestniczyło ponad 200 wystawców oraz 110 hodowców zwierząt.
Niedzielnej odsłonie imprezy towarzyszyły Dożynki Diecezji Pelplińskiej i Gminy Nowa Karczma. Rozpoczęła je Msza św. w Kościele św. Jana Pawła II pod przewodnictwem biskupa pelplińskiego Ryszarda Kasyny. Tegoroczne, rolnicze święto przygotował dekanat Zblewo oraz diecezjalny duszpasterz rolników ks. kan. Zbigniew Wysiecki. Starostami dożynek zostali Marta i Waldemar Banasiak.
Kaszubska Jesień Rolnicza to również liczne imprezy towarzyszące. Jedną z nich był „Piknik Rodzinny” zorganizowany przez KOWR OT w Pruszczu Gdańskim ze stoiskami „Polska smakuje”, degustacją polskiej żywności oraz animacjami dla dzieci i dorosłych.
Polską żywność mogliśmy również posmakować podczas konkursu kulinarnego „Potrawy jarskie”, który zorganizował Dział Rozwoju Obszarów Wiejskich PODR. Do konkursu przystąpiło 12 uczestników. Zgłoszone potrawy były bardzo zróżnicowane, poczynając od zup poprzez różnego rodzaju dania takie jak: falafele, gołąbki, pulpeciki, kotlety, krokiety, kopytka, pierogi, rolady, zawijane cukinie, które serwowane były zarówno na ciepło jak i na zimno. Laureaci konkursu to:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Loryniec za „Cukinię zawijaną”
II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Rokocin za „Falafele w sosie grzybowym”
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Pomlewianki za „Falafel z humusem w podpłomyku z rąbanką warzywną”
Tradycyjnie podczas KJR przyznano trzy wyróżnienia targowe dla wystawców.
HIT TARGÓW w kategorii produkty spożywcze otrzymało Gospodarstwo Rolno-Szkółkarskie „Jaworscy” za olej porowy, produkowany na bazie oleju słonecznikowego.
HIT TARGÓW w kategorii maszyny, urządzenia oraz środki do produkcji rolniczej otrzymał Plichta Team za wózek widłowy Hangcha
W konkursie na „Najlepszą aranżację stoiska” zwyciężył MAK Łasuch Krzysztof Gorzyński. za ciekawą i oryginalną sprzedaż dań z kuchni polowej.
Jak zawsze, Kaszubska Jesień to również spotkania dla sympatyków zwierząt oraz hodowców, czyli: wojewódzka wystawa królików, wystawa gołębi rasowych, pokaz ptactwa ozdobnego oraz ciesząca się wyjątkowym zainteresowaniem zwiedzających, wystawa alpak z konkursem miss alpaka. Rolnicze spotkanie zwieńczyły zawody w powożeniu o Memoriał Wojciecha Dąbrowskiego.
Tegoroczna edycja Jesiennej imprezy była wyjątkowa, bowiem towarzyszyła jej IV Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego, najważniejsze spotkanie hodowców tych zwierząt, w bieżącym roku. Można było zobaczyć wyselekcjonowane sztuki, wśród których wybrano najlepsze okazy bydła mięsnego w swojej rasie.
więcej na https://podr.pl/relacje-post/jesien-w-lubaniu